Zwangerschapsklachten

Mogelijke klachten tijdens de zwangerschap:

 • misselijkheid en braken

 • (extreme) vermoeidheid

 • buikpijn

 • lage rugpijn en/of bekkenpijn

 • oedeem

 • obstipatie

 • slaapproblemen

 • zwangerschapsjeuk

 • hoofdpijn

 • hoge bloeddruk

 • maagklachten

 • harde buik

 • aambeien

 • dreigende miskraam of miskraamverleden

Mogelijke klachten voor en na de bevalling:

 • stuitligging: door het gebruik van moxa tussen de 32 en 34 weken kan een baby veilig draaien

 • voorbereiden op de bevalling door het lichaam klaar te maken voor de taak die het te wachten staat

 • (postnatale) depressie borstontsteking

 • problemen met borstvoeding

De zwangerschap is een bijzondere tijd waarin er veel gebeurt in het lichaam. Niet alleen fysiek verandert er veel als gevolg van een veranderende hormoonhuishouding, maar ook mentaal voelen vrouwen zich vaak kwetsbaarder en minder stabiel. Er kunnen klachten ontstaan die het genieten in de weg gaan zitten. Omdat de meeste vrouwen geen medicatie willen en/of mogen gebruiken, is acupunctuur een goede oplossing om de klachten te verhelpen of te verlichten.

De geboorte van een kind is één van de meest ingrijpende en fantastische evenementen in het leven, en dit voor alle betrokkenen. Voor de moeder in het bijzonder is het energetisch en emotioneel een erg intense gebeurtenis. Het vraagt van haar veel kracht en energie om een kind te baren en vervolgens te voeden en te verzorgen. Vooral de eerste dagen kunnen energetisch uitputtend zijn. Na een intense krachtinspanning en relatief veel bloedverlies tijdens en na de geboorte, volgt een gebrekkige nachtrust, de opstart van de borstvoeding en talrijke andere verzorgende activiteiten die veel energie vragen. Dit alles draagt ertoe bij dat de moeder vaak lichamelijk erg vermoeid kan zijn. Ook op emotioneel en psychologisch vlak beleeft de moeder heel wat veranderingen. En naast de hormoonschommelingen, vraagt het moederschap organisatorisch en psychisch heel wat aanpassingen. Zo kan ze zich soms eenzaam en geïsoleerd voelen.

Afhankelijk van de persoon, de bevalling en het verder verloop kan het enkele dagen tot maanden duren voordat een moeder lichamelijk is hersteld en zij een nieuw emotioneel en psychisch evenwicht heeft gevonden.

Postnatale verschijnselen en klachten

De meest voorkomende lichamelijke klachten kort na de bevalling zijn vermoeidheid of energetische uitputting, bloedverlies, spierzwakte of spierpijn, pijn (ter hoogte van een litteken na een keizersnee of het inknippen van het perineum), verminderde concentratie, problemen met de melkproductie of de borstvoeding…
Het is belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan deze signalen en er zo spoedig mogelijk op te reageren. Te lang aanhoudende symptomen werken in op de algemene gezondheid en het humeur van de moeder. Voldoende rust, een veilige omkadering en ondersteunende begeleiding, gezonde en gevarieerde voeding kunnen het energieverlies compenseren. Van een moeder wordt gemiddeld verwacht dat ze 6 weken na de geboorte van haar kind hersteld is. Na een moeizame bevalling kan het herstel traag verlopen of soms kunnen er complicaties optreden. De volgende lichamelijke klachten zijn niet zeldzaam: urinaire problemen, gebrekkige melkproductie, aanhoudende pijnen ter hoogte van het perineum, overgewicht, aambeien,…

Soms voelt een moeder zich na de bevalling ook emotioneel niet goed in haar vel. De intense vermoeidheid samen met andere psychische en sociale factoren zijn soms de aanleiding voor de ‘baby blues’ of, erger, een postnatale depressie.

Hoe kan acupunctuur helpen na een bevalling?

Een acupuncturist luistert naar het verhaal van de patiënt om op basis daarvan een individueel aangepast bilan op te maken. Volgens de visie van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) helpt acupunctuur het energetisch evenwicht van de persoon zo ideaal mogelijk te herstellen. Acupunctuur versnelt en bevordert het herstellingsproces na een bevalling door in te werken op zowel lichamelijk, emotioneel als psychisch vlak waardoor het algemeen welzijn van de patiënt vergroot. Zo heeft acupunctuur een ondersteunende werking bij een gebrek aan energie of bij langdurige vermoeidheid. Dankzij het aanprikken van enkele specifieke acupunctuurpunten kan het lichaam beter functioneren en zal de energie opnieuw optimaler worden aangemaakt of worden versterkt.

Verder kan acupunctuur nuttig zijn om littekenweefsel na een keizersnee sneller te laten herstellen, om de melkproductie te bevorderen, om aambeien te bestrijden, om urinaire problemen op te heffen of om pijnklachten te behandelen. Maar ook op emotionele problemen zoals een postnatale depressie zal acupunctuur een ondersteunend en helend effect hebben. Door energieblokkades in het lichaam op te heffen kan de lichaamsenergie (Qi) opnieuw vrij circuleren en zullen het lichaam en de geest zich herstellen. Onnodige aanhoudende postnatale klachten kunnen hierdoor worden vermeden.

Psycho - emotionele klachten

Burn-out

Spijsverteringsklachten

Gynaecologische klachten

Menopauze

Vrouwelijke onvruchtbaarheid

Mannelijke onvruchtbaarheid

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x