Menopauze

Menopauze


Welke klachten komen voor tijdens de menopauze?

  • verstoorde temperatuurregeling (dit komt zowel overdag als ’s nachts voor): de lichaamstemperatuur stijgt en dit zijn de “hot flashes”
  • insomnia, m.a.g. chronische vermoeidheid door langdurige slapeloze nachten
  • osteoporose of botontkalking
  • slijmvliezen van huid, vagina en blaas worden droger, zodat infecties makkelijker optreden
  • spijsverteringsproblemen en gewichtstoename
  • hitteopwellingen kunnen duizeligheid geven, migraine, oorsuizingen en zelfs een verhoogde bloeddruk
  • vergrijzing en dunner worden van de haren, haaruitval
  • emotionele klachten: zwaarmoedigheid, angst, irritatie en prikkelbaarheid, stressgevoeligheid

De menopauze begint bij de meeste vrouwen rond de leeftijd van 47 jaar. De menstruatiecyclus verandert, wordt onregelmatiger en stopt uiteindelijk. Wanneer het uitblijven van de menstruatie, gedurende 12 opeenvolgende maanden uitblijft, spreekt men van menopauze.
 Dit komt door een afname van de vrouwelijke hormonen, oestrogenen.

Sommige vrouwen ondervinden veel klachten tijdens deze fase, anderen dan weer niet.

Chinese benadering

De menopauze wordt binnen de TCG gezien als een natuurlijke overgangsperiode in het leven van de vrouw. De balans wordt als het ware opgemaakt en gaat gepaard met veranderingen op fysiek en mentaal gebied. Dat deze overgang vaak niet zo makkelijk verloopt, blijkt wel uit de klachten die vrouwen ervaren. De symptomen en emotionele schommelingen kunnen erg storend zijn en soms het leven gaan beheersen. Acupunctuur helpt het lichaam een nieuwe balans te vinden door de verstoringen aan te pakken.
De Nierenergie is de basis van het leven en staan in voor de voortplantingshormonen. Deze Nierenergie bestaat uit een Yin en Yang component. Yang staat voor actie, verwarming, beweging en staat voor de dagperiode.
Yin staat voor koelen, bevochtigen, harmoniseren, voortplanten en nachtperiode. Wanneer er een onevenwicht bestaat tussen deze twee polen, bv de Yin (koelende) energie kan de Yang (verwarmende) energie niet meer controleren, krijgt men klachten van opvliegers, nachtzweten. Zo ook voor de bevochtigende functie van onze slijmvliezen. Wanneer de Yin te weinig aanwezig is, worden de huid, vagina, blaas droger. Acupunctuur en kruidengeneeskunde kunnen als vervanging dienen van hormonale therapieën. Alle klachten worden als één geheel bekeken en werkt bij elke vrouw op haar specifieke klachten.

Psycho - emotionele klachten

Burn-out

Spijsverteringsklachten

Zwangerschapsklachten

Gynaecologische klachten

Vrouwelijke onvruchtbaarheid

Mannelijke onvruchtbaarheid

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x