Mijn specialisatie

“1 op 7 Belgen krijgt in de loop van zijn leven een zware depressie.”

“1 op 4 Vlamingen krijgt vroeg of laat te kampen met min of meer ernstige psychische problemen.“

“ België blijft wereldwijd koploper in het opnemen van patiënten in psychiatrische instellingen”

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je de confrontaties met je gevoelens niet aangaat, er een keteltje pruttelt en op een bepaald moment overloopt. Dan zit je emotioneel niet goed in je vel, of kan je zelfs evolueren in de richting van een depressie of een burn-out. Onverwerkte gebeurtenissen hebben een diepgaand negatief effect op de stroming van energie en bloed in ons lichaam. Onze gedachten zijn ook echt krachten, die een impact hebben op ons hele zijn en functioneren.

Ik geloof dat acupunctuur (naast of samen met medicatie) op een natuurlijke holistische en vooral fundamentele manier – en zonder neveneffecten – psycho-emotionele klachten kan behandelen. Ik wens mijn patiënten ook een plaats aan te bieden waar ze volledig mogen zijn wie ze – echt – zijn.

Meestal krijgen we aangeleerd om pijnlijke gebeurtenissen en emoties als verdriet, woede, angst en schuldgevoelens te onderdrukken. Als gevolg krijg je een onevenwichtige balans tussen lichaam en geest, en gestagneerde energie. Dat leidt tot fysieke symptomen als hartkloppingen, hoofdpijn, stijfheid en slijmvorming, of tot psychische klachten (bv. snel geïrriteerd zijn, woede-uitbarstingen, een verwarde geest, mist in het hoofd of stemmingswisselingen).

Om een metafoor te gebruiken: een schip is niet gebouwd om in de haven te liggen (in onze zgn. comfort zone), maar na een woelige tocht op zee (gebeurtenissen, situaties en omstandigheden met een grote impact) is het belangrijk om terug “thuis” te komen in onszelf, in stilte. Pas dan merken we hoe het écht met ons is.

De thesis waarmee ik mijn diploma in de Kinesitherapie heb behaald, ging over de perceptie van patiënten met eetstoornissen. Het onderzoek werd uitgevoerd in het UPC Kortenberg en de focus lag bij de interactie tussen lichaam en geest. De voornaamste conclusie was dat vooral vrouwen kampen met een vertekend zelfbeeld, en dat media en maatschappij (ik noem ze de M&M) hier een groot aandeel in hebben. Het wordt algemeen aangenomen dat “thinness is perfection”.

Tijdens mijn postgraduaat in de acupunctuur ging mijn eindwerk over “Depressie als gevolg van een onevenwicht van emoties”. Ik word gemotiveerd om over emoties te praten door onze veranderende omgeving: depressies komen nu zoveel vaker voor. Maar praten over je gevoelens en je psyche blijft nog steeds taboe. Iemand die zijn been breekt, krijgt begrip. Iemand die “zich niet goed voelt”, wordt vaak anders bekeken. We praten er liever niet over. En wat het extra jammer maakt: bijna 60 % van wie psychische problemen heeft, zoekt daarvoor geen hulp.

Ik vergelijk een psychische blokkade vaak met vastzitten in een veel te klein duikpak. We krijgen geen lucht, geen bewegingsruimte, of de situatie nu door onze omgeving, ons werk of door onszelf wordt opgelegd. Het kost veel energie om hier beweging in te krijgen. Meestal zitten we al jaren vast in dit duikpak en worden we dit gewoon zonder dat we er erg in hebben. En onze normen, waarden, patronen en overtuigingen, goede en slechte, worden doorgegeven van generatie op generatie.

Ik vind het heel belangrijk om aan die psychische blokkades veel aandacht te geven. Ik neem uitgebreid de tijd om de persoon die voor mij zit, te zien en te horen. Graag ga ik samen met jou op pad, om je duikpak uit te doen, zodat je terug kan ademen en kan kijken tot in je kern naar wie je echt bent. Naar jouw unieke blauwdruk, zonder make-up, zonder aangeleerde beperkende gedachten als “het hoort zo” of “het moet zo”. Ik integreer dit onderdeel graag, en met veel fascinatie, in mijn toepassing van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Let's meet

Foto - Janice Mathues

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x