FAQ

Hoe verloopt een acupunctuur behandeling?

Dit is moeilijk te zeggen aangezien er veel verschillende acupunctuur scholen zijn met elk hun eigen stijl van werken. Ik beoefen andere stijlen naargelang de klachten. Normaal gezien plaats ik tussen de 3 en 15 naalden.

Is acupunctuur pijnlijk?

Acupunctuurnaalden zijn sowieso zeer dun, 25-50 keer fijner en flexibeler dan injectienaalden.
Ik gebruik naalden die nog dunner zijn dan de standaard acupunctuurnaalden. Het prikken wordt door de meeste mensen dan ook als pijnloos ervaren. Sommigen voelen een klein ongemak wanneer ik een naald plaats en dit kan samengaan met een kleine kramp, trilling of gevoel van warmte. Eens geplaatst, voel je de naald meestal helemaal niet meer, tenzij ik er een electro-stroom op zet. Zelfs dan ervaren de meesten het als een ontspanning en sommigen vallen in slaap tijdens de behandeling.

Is acupunctuur veilig?

Acupunctuur is erg veilig. Ik gebruik altijd steriele en individueel verpakte wegwerpnaalden, die ik na de behandeling op een veilige manier weggooi. Zo is er geen risico op besmetting. De naalden worden ingebracht met kennis van en respect voor de onderliggende weefsels. Ik doe mijn uiterste best om elke beschadiging te vermijden. Occasioneel is een blauwe plek op de prikplaats wel mogelijk of een kleine druppel bloed. Sommige mensen ervaren een lichte duizeligheid doordat de Qi-energie begint te stromen.

Moet ik in acupunctuur geloven opdat het zou werken?

Neen. De effectiviteit van Chinese geneeskunde berust niet op een placebo-effect.
Acupunctuur wordt met succes gebruikt bij baby’s en dieren. Zij kunnen de behandeling niet begrijpen of er in geloven.

Kunnen kinderen ook met acupunctuur behandeld worden?

Kinderen van alle leeftijden worden met acupunctuur behandeld. Zij reageren heel goed en snel op de sessies, zeker wanneer we ook kruiden preparaten voorschrijven. Deze versterken de acupunctuur behandelingen en garanderen verdere genezing tussen de behandelingen.

Worden mijn sessies terugbetaald door het ziekenfonds?

Doordat ik erkend lid ben van een beroepsvereniging betalen sommige mutualiteiten en hospitalisatieverzekeringen een deel van de kosten terug. je vraagt het best even na bij je eigen ziekenfonds.

Wat als ik een gemaakte afspraak niet kan nakomen?

Voor elke gemaakte afspraak voorzie ik voldoende tijd. Ik doe mijn best om ook altijd stipt te werken. Uit respect voor mijn tijd en die van anderen, vraag ik dan ook om op het afgesproken moment aanwezig te zijn.
Afspraken kunnen tot 24 uur op voorhand telefonisch worden gewijzigd of geannuleerd. Bij het niet of laattijdig annuleren van de sessie, wordt de sessie in rekening gebracht.

Hoe lang duurt een sessie?

Voor elke sessie voorzie ik 1u. Je eerste afspraak omhelst een grondig intakegesprek dus die duurt ongeveer 1,5uur  (vooral wanneer je een eerder complexe of uitgebreide voorhistoriek hebt). Ik combineer acupunctuur ook vaak met andere technieken zoals moxa of cupping.


Hoeveel sessies zijn er nodig?

Dat kan individueel erg verschillen, maar meestal omhelst de behandeling wel meerdere sessies. Afhankelijk van de aard van de klacht en het eigen herstelvermogen, zal je meer of minder behandelingen nodig hebben om beterschap te bekomen. Traditionele Chinese Geneeskunde is een holistische benadering. Het behandelingsplan wordt volledig aangepast aan de patiënt.
Algemeen kan je stellen dat hoe acuter een klacht is, hoe sneller er resultaat bereikt wordt. Dat kan al na één of twee sessies. Bij de meeste chronische klachten hou ik als stelregel aan dat ik een duidelijke vooruitgang wil zien na vier tot vijf sessies.
Na ons eerste intakegesprek kan ik meestal al goed inschatten wat de te verwachten evolutie zal zijn. En natuurlijk evalueren we samen elke sessie naargelang je reactie(s) op de behandelingen.

Mag acupunctuur worden gecombineerd met andere therapievormen en/of medicatie?

Ja zeker. Acupunctuur is perfect complementair aan een medische behandeling, osteopathie, kiné,…
Je kan de door je arts voorgeschreven medicatie gewoon blijven nemen. Adviezen hieromtrent behoren enkel toe aan de arts en zullen door mij nooit worden weerlegd. Ik wil wel graag weten welke medicatie je neemt, dus breng een lijstje mee bij je eerste afspraak en hou me op de hoogte van latere aanpassingen.
Op jouw vraag neem ik graag contact op met je behandelend arts voor advies of overleg.

Is acupunctuur veilig tijdens zwangerschap?

Ja. Acupunctuur behandelt vlot alle ongemakken die samengaan met zwangerschap, zoals ochtendmisselijkheid, rugpijn, pijnlijke uitstraling naar de benen, carpal tunnel syndroom enz.
Acupunctuur wordt ook al eeuwen gebruikt om bevallingen in te leiden en vlot te laten verlopen. Breng me zeker op de hoogte wanneer je weet dat je zwanger bent.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x