Mijn visie

Mijn visie

Dagelijks stel ik in mijn praktijk vast dat de mensen die bij mij komen het beu zijn om als een nummer te worden behandeld. Ze hebben behoefte aan advies op maat. Ik neem dan ook voldoende tijd om naar je te luisteren en zo goed mogelijk uit te leggen wat mijn behandeling inhoudt en hoe het werkt. Daarbij steun ik ook op jouw constante feedback, want iedere persoon reageert anders.

Ik hou van de Wabi Sabi filosofie. Dit is geen vaste eigenschap, maar een achterliggende levenshouding. Het staat voor soberheid en eenvoud, van de essentie van dingen, maar ook voor een manier van leven. Dit Japanse concept leerde me verliefd te worden op de schoonheid van imperfectie.

Dat je jezelf kan aanvaarden met al je eigenaardigheden, je onzekerheden en karakterfoutjes. Het maakt je ook mild tegenover anderen. Geen enkel proces is ooit helemaal af, alles blijft immer in beweging en de mens bereikt nooit het ideale evenwicht. Deze eeuwige cyclus van leven en dood staat centraal in de basisbeginselen van de Traditionele Chinese Geneeskunde en wordt weergegeven in de constante evenwichtsoefening van Yin en Yang.

Het is typisch Westers om overal betekenis aan te willen toekennen. Om veel over zaken na te denken, vragen te stellen, uit te willen leggen… er beter van willen worden, onszelf verbeteren, het gevoel hebben dat we belangrijk zijn, dat we wat ‘doen’ met ons leven. We willen ‘iets betekenen’, onze talenten ontplooien en het beste uit onszelf halen.
Ons leven moet betekenis hebben en als we niet perfect zijn, doen we iets verkeerd, toch?Kan jij je best doen om ergens niet je best op te doen?

De Chinese begrippen Wu Wei 無為 en de 德 kunnen ons helpen spontaner en ongedwongen in het leven te staan. Een behandeling in de Traditionele Chinese Geneeskunde is geen vast protocol dat voor iedereen geldt. Het is een constante ontdekkingstocht van de unieke persoon die in behandeling is. Het laat je toe alle dimensies van je zijn te verzorgen en te laten zijn, in plaats van te onderdrukken wat is.

Ik tracht deze waarden zelf te doorleven en ook door te geven in mijn omgang met mijn patiënten. Lees hier hoe mijn patiënten mijn behandelingen ervaren.

Foto's - Janice Mathues

Mijn visie

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x