Stress

In onze maatschappij heeft iedereen het steeds over stress, maar wat bedoelt men hier eigenlijk mee? We kunnen twee vormen van stress onderscheiden:

– positieve stress, die we zelf zoeken: een uitdaging, romantiek, enz.
– negatieve stress, die we ervaren als opgelegd, waartegen we ons machteloos voelen.

Door positieve stress worden we sterker; door negatieve stress worden we zwakker.

Wat zijn de verschillende soorten negatieve stress?
We kunnen negatieve stress krijgen door koude, hitte, lawaai, overmatige lichamelijke inspanning, mentale en emotionele stress, gedwongen fysieke beperking, letsel, overprikkelen van de zintuigen, giftige chemicaliën, teveel eten, onvoldoende slapen en zelfs zwangerschap.

Hoe reageert het lichaam op negatieve stress?
1. Alarmreactie: het lichaam vertoont rusteloosheid, nervositeit en ‘zenuwen’.
2. Verzet: het lichaam zal trachten om de toegebrachte schade te herstellen door eigen biochemische functies. Als de hulpbronnen voldoende zijn om de stress te overwinnen, past de persoon zich aan en herstelt.
3. Uitputting (als de stress te sterk is): dit uit zich door vergrote bijnieren en een verminderd immuunsysteem. De overstresste
persoon zal een soort van aanpassingsziekten krijgen, zoals hoge bloeddruk, vochtophoping, artritis, hartvergroting, attaques, maagzweren, nierziekten, zwangerschapsvergiftiging, allergieën, suikerziekte, neurologische afwijkingen of kanker.

Hoe kan acupunctuur hierbij helpen?
Men kan het menselijk lichaam bekijken als een batterij. Deze batterij loopt leeg als men ze niet op tijd oplaadt. Een batterij heeft een positieve en een negatieve pool waartussen stromen energie heen en weer gaan als de omstandigheden gunstig zijn. De positieve pool weerspiegelt het mentale: waarnemen, denken, onthouden, emoties, enz. De negatieve pool komt overeen met het lichamelijke en ook de energiereserve: de organen en de functies die ermee verbonden zijn. Hoe meer we gestimuleerd en gestresst worden, hoe meer levensstroom er tussen beide polen van onze batterij heen en weer moet gaan, hoe meer energie er verbruikt wordt en hoe vlugger onze batterij leeg raakt.
Als onze batterij bijna leeg is, verschijnen deze aanpassingsziekten.

Acupunctuur is een ideale manier om deze energiestroom tussen deze twee polen weer in
evenwicht te brengen (enerzijds gaan we de gestresseerde geest kalmeren en anderzijds gaan
we de orgaanfuncties herstellen). Zo zal de batterij niet leeglopen, voelen we ons beter in ons vel en hebben we minder kans op ziek worden. 

Psycho - emotionele klachten

Burn-out

Spijsverteringsklachten

Zwangerschapsklachten

Gynaecologische klachten

Menopauze

Vrouwelijke onvruchtbaarheid

Mannelijke onvruchtbaarheid

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x