Mannelijke onvruchtbaarheid

Mannelijke onvruchtbaarheid

Een groep mannen met vruchtbaarheidsproblemen kreeg gedurende vijf weken acupunctuur. En wat bleek: de hoeveelheid abnormale zaadcellen daalde, terwijl de hoeveelheid normale zaadcellen steeg. Deze Chinese medische discipline zou dan ook een nuttige aanvulling kunnen zijn op de traditionele behandelingen van mannelijke onvruchtbaarheid.
De oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid zijn in zeer veel gevallen onbekend. Naar schatting 10% van alle mannen is onvruchtbaar, en bij de helft van de koppels met vruchtbaarheidsproblemen ligt de stoornis bij de man.

Uit vroegere studies over het verband tussen acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid is al gebleken dat acupunctuur de productie en de beweeglijkheid van de zaadcellen kan verbeteren. Acupunctuur is een tak van de Traditionele Chinese Geneeskunde waarbij op precieze punten van het lichaam naalden worden ingebracht om ziekten te genezen of pijn te verlichten.

Onlangs gingen onderzoekers de effecten na van acupunctuur op de structurele gezondheid van de zaadcellen bij mannen bij wie de precieze oorzaak van hun onvruchtbaarheid niet bekend was. 28 steriele mannen kregen gedurende vijf weken tweemaal per week acupunctuur, twaalf andere mannen werden niet behandeld en vormden de controlegroep.
De onderzoekers analyseerden de spermastalen bij het begin en aan het einde van de studie. Ze stelden daarbij vast dat in de acupunctuur groep de spermakwaliteit aanzienlijk verbeterd was. De behandeling leidde namelijk tot een vermindering van de structurele afwijkingen en tot een verhoging van de hoeveelheid normaal sperma bij de ejaculatie. Bij andere afwijkingen daarentegen, zoals onrijp of dood sperma, had acupunctuur geen enkele baat.

Acupunctuur is een eenvoudige, niet-invasieve behandeling die bovendien de spermakwaliteit verbetert. Vandaar dat de onderzoekers voorstellen om ze te gebruiken als aanvulling op de klassieke methoden.

Psycho - emotionele klachten

Burn-out

Spijsverteringsklachten

Zwangerschapsklachten

Gynaecologische klachten

Menopauze

Vrouwelijke onvruchtbaarheid

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x