Gemmotherapie

Gemmotherapie

Gemmotherapie wordt ook wel ‘de geneeskunde van de knoppen’  of  ‘de baarmoeder van de planten’ genoemd. Het is afgeleid van het Latijnse woord ‘gemmae’, oftewel knop en ‘therapia’, oftewel verzorging. Het gebruik van knoppen en jong plantenweefsel kent men al van de tijd van de oude Egyptenaren.
De gemmotherapie is een onderdeel van de fytotherapie dat bladknoppen en jonge spruiten (scheuten) van bomen en struiken gebruikt. Deze worden tijdig geoogst gedurende hun natuurlijke ontwikkeling en worden heel vers verwerkt door maceratie in een mengsel van water, alcohol en glycerine.

Knoppen en jonge spruiten bestaan uit embryonale weefsels in volle ontwikkeling die de totale kracht inhouden van de toekomstige boom of struik. Daarom vindt men er een echte concentratie van energie en vitaliteit. Ze bevatten eveneens veel actieve principes die niet meer aanwezig zijn in het volwassen gewas.
Men begrijpt zoveel beter waarom de knop overvloeit van zoveel rijkdommen: hij bevat alle schatten van de bloem EN van het blad EN van de vrucht EN van de stengel… het geheel in één knop.

De hoofdwerking van gemmotherapie richt zich enerzijds op drainage, d.w.z. het verwijderen van toxines uit het lichaam, anderzijds op de opbouw van het hele organisme, dan wel opbouw/stimulans voor specifieke organen of orgaansystemen.
De drainage kan breed worden gezien: niet alleen vindt eliminatie van toxines plaats via o.a de nieren, lever, darmen, longen, huid, maar ook via het bloed- en lymfesysteem. Als men bedenkt dat de natuurgeneeskunde zijn basis heeft in drainage en opbouw, dan is wel duidelijk hoe waardevol gemmotherapie in de praktijk kan zijn.

Zo werkt de Zwarte Bes, het belangrijkste middel in de gemmotherapie, op de bijnierschors en heeft ze een lichte cortisone-achtige werking. Ze wordt vooral gebruikt bij gewrichtsontstekingen en bij allergie. De Populier werkt vooral op de slagaders van de onderste ledematen, te gebruiken bij krampen in benen en voeten, maar is ook een goed middel bij gewrichtsontstekingen. De Lijsterbes verbetert de tonus, de spankracht van de aderen en is dus aangewezen bij spataderen of bij circulatieproblemen in de overgang.

Acupunctuur

Acupunctuur is een volledig gezondheidsprotocol met de intentie om alle yin en yang energiestromen in het lichaam uit te balanceren. Er worden zeer fijne naalden geplaatst op specifieke plaatsen waar de energie-of chi flow doorheen het lichaam kan beïnvloed worden.

Alchemische spagyrie

De grondgedachte bij Spagyrie is dat in de natuur alles te vinden is dat de mens voor zijn heelwording nodig heeft. Het effect ervan is gebaseerd op het alchemistische concept van transformatie en richt zicht op het overstijgen van een klacht dan op het bestrijden van een klacht.

Chinese kruiden

Behandelingen op basis van Chinese kruiden bewijzen al eeuwen hun doeltreffendheid op miljoenen patiënten. Het is één van de meest empirische geneeswijzen die wereldwijd gekend zijn.

Cupping

Cupping is een systeem om zuigkracht op één of meerdere punten van de meridianen te zetten en hebben ze een zichtbaar effect op de doorbloeding van de onderliggende weefsels.

Gua Sha

Met behulp van Gua Sha wordt enerzijds het zelfgenezend vermogen vergroot door indirect het zenuwstelsel te stimuleren en anderzijds wordt de afvoer van afvalstoffen significant bevorderd.

Intensieve eendagsretreat

Een retreat is de perfecte plaats om te reageren op een oproep van je lichaam, een symptoom, een observatie of een diagnose. Er is ruimte en tijd voor verandering op een dieper niveau.

Moxa

Moxa is een techniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarbij specifieke kruiden worden verbrand om acupunctuurpunten te verwarmen en zo de Qi-flow te bevorderen.

Rookstop

Acupunctuur pakt bij het stoppen met roken zowel de lichamelijke als geestelijke nicotineverslaving aan.

Stressless

Er worden verschillende soorten moxa-technieken gecombineerd aan de hand van jouw klachten voor een diepe ontspanning en nadien een verkwikkend/deugddoend gevoel.

Vermageren

We bekijken je voedingsgewoonten, je lichaamsbeweging en de invloed van je gevoelsleven. Volgens de Chinese Geneeskunde is bepaalde voeding gezond voor de ene persoon, maar niet voor de ander te weten, afhankelijk van je constitutie.

Voedingsadvies

De smaak van de voeding wordt in verband gebracht met de voedingswaarde of de toxiciteit ervan. Een onevenwichtig dieet kan disharmonie veroorzaken die zich uiten via allerlei mogelijke symptomen.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x