Voedingsadvies

Voedingsadvies

Het voedingsadvies wordt gegeven op basis van de 5 elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

De smaak van de voeding wordt in verband gebracht met de voedingswaarde of de toxiciteit ervan. Deze varieert volgens een fasesysteem van voeding of controle naargelang het onevenwicht in de respectievelijke vitale organen dat tot excessen of tekorten kan leiden.

Een onevenwichtig dieet kan derhalve disharmonie veroorzaken die zich uiten via allerlei mogelijke symptomen.

Om algemene harmonie te bevorderen dienen de verschillende voedingsgroepen zich volgens de yin-yang principes uit te balanceren. 

Elke groep heeft zijn eigen krachten volgens de leer van de 5 elementen:

1. Hout wordt vertegenwoordigd door de zure voeding. Zuren hebben een krimpende en verzamelende werking. Een dieet met teveel zuren zal de milt overbelasten, teveel slijmen produceren en mogelijks ook spieren beschadigen. Het kan worden uitgebalanceerd met metaal voeding.

2. Vuur gaat samen met bittere voeding. Bitter veroorzaakt uitdroging en versterking. Teveel bittere voeding kan de milt energie volledig uitdrogen, de maag energie obstrueren en de huid doen verschrompelen. Het kan worden uitgebalanceerd met zoute voeding (water element).

3. Aarde komt tot uiting in zoete voeding. Het werkt harmoniserend en vertragend. Een dieet met teveel zoet veroorzaakt pijnlijke gewrichten, vermoeide nieren, volle hart energie en haarverlies. Het kan worden uitgebalanceerd met zure voeding (element hout).

4. Metaal wordt vertegenwoordigd in pikante, pittige en aroma-rijke voeding. Het heeft een verspreidend effect en teveel metaal gaat samen spierknopen, trage hartslag en broze nagels. Het kan worden uitgebalanceerd met bittere voeding (element vuur).

5. Water komt overeen met zoute voeding. Het is verzachtend. Een dieet met teveel zout veroorzaakt falende spieren en weefsels, een tekort aan kracht in de grote beenderen en depressie. Het kan worden uitgebalanceerd met zoete voeding (element aarde).

Gepersonaliseerd voedingsadvies wordt meestal gegeven in combinatie met een voorschrift voor Chinese kruiden (in poeder of capsules). Een apart voedingsadvies duurt ongeveer 60 minuten ofwel integreren we dit in een andere behandeling en dan reken je best 30 minuten extra.

Voedingsadvies

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x