Acupunctuur

Acupunctuur


Acupunctuur is meer dan wat naalden gebruiken om pijn te bestrijden, zoals we vaak denken in het Westen. Het is een volledig gezondheidsprotocol met de intentie om alle yin en yang energiestromen in het lichaam uit te balanceren. Al van bij het ontstaan ervan in China meer dan 2500 jaar geleden wordt acupunctuur traditioneel gebruikt om ziekte te voorkomen en te behandelen, maar ook om de algemene gezondheid te verbeteren. Er worden inderdaad zeer fijne naalden geplaatst, op specifieke plaatsen waar de energie-of chi flow doorheen het lichaam kan beïnvloed worden. Soms zal de acupuncturist ook extra warmte (zie moxibustion) of elektrische stimulatie gebruiken (zie elektro-acupunctuur).


Hoe werkt acupunctuur?

Klinische studies hebben tot nu toe de effecten van acupunctuur goed kunnen documenteren, maar ze hebben ze nog niet volledig kunnen verklaren. Modern biomedisch onderzoek heeft wel vastgesteld dat acupunctuur punten elektrisch en anatomisch verschillend zijn van andere lichaamszones. Ze zijn georganiseerd volgens een systeem van meridianen, lijnen op het lichaam. Door deze specifieke punten via acupunctuur te stimuleren gaat men het zenuwstelsel activeren om biochemische substanties zoals endorfines en immuunsysteem cellen aan te maken op specifieke plaatsen in het lichaam. Bovendien hebben studies aangetoond dat acupunctuur de biochemie van onze hersenen beïnvloedt door neurotransmitters en neurohormonen aan te maken. De delen van ons centraal zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor zintuigprikkeling en onwillekeurige lichaamsfuncties reageren hierop door bvb. bloeddruk, bloedcirculatie en lichaamstemperatuur aan te passen.Welke klachten kan acupunctuur behandelen?

Acupunctuur stelt zich niet tot doel het enkele symptoom te behandelen, maar wel de volledige persoon. Het is een holistische benadering die evenwicht wenst te herstellen tussen de fysische, emotionele en spirituele dimensies van het individu. Daarom is acupunctuur het meest zinvol als een preventieve geneeskunde.

Toch kan acupunctuur ook zeer goed curatief gebruikt worden om fysiologische aandoeningen te genezen, aangezien het effect heeft op ons hormonaal systeem, immuunsysteem en centraal zenuwstelsel. Daarom kan acupunctuur een zeer breed gamma van gezondheidsklachten behandelen, zoals spijsverteringsproblemen, gynaecologische klachten, aandoeningen van het bewegingsapparaat, allergieën en migraines, om er maar een paar op te noemen. Acupunctuur kan ook de omgang met stress verbeteren alsook psychologische klachten zoals angstaanvallen of depressie.

Chronische pijn zoals nekpijn, “frozen shoulder”, maagpijn-of krampen en kniegewrichtspijn worden hier in het Westen vaak met ontstekingsremmers en koude kompressen behandeld, maar het effect is niet merkwaardig en vaak ook maar tijdelijk. Ontstekingsremmers hebben negatieve bijwerkingen voor de maag en koude kompressen kunnen dermatitis veroorzaken. Dit is een zwakte van de Westerse geneeskunde. Acupunctuur is daarom te verkiezen in dit soort aandoeningen.
Het is ook doeltreffend voor klachten zoals hoge bloeddruk, slapeloosheid, stress, burn-out, diarree, maagklachten en gevolgen van herseninfarcten.

Acupunctuur helpt om het immuunsysteem te activeren en de aanmaak van anti-stress hormonen zoals oxytocine te stimuleren. Het wordt ook vaak gebruikt als een ondersteuning bij palliatieve zorg voor kankerpatiënten om pijnstillend te werken en misselijkheid te verhelpen.


Foto's - Janice Mathues

Acupunctuur

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x