Wu Wei – De Paradox

Het begrip Wu Wei (spreek uit als “oe-wee”) betekent letterlijk ‘niet proberen’ of ‘niet doen’, maar het heeft niets te maken met suffe inactiviteit. Het verwijst naar de dynamische, moeiteloze en niet-zelfbewuste geestestoestand van iemand die optimaal actief en effectief is. Mensen die “in Wu Wei zijn”, hebben de doorgaans vertaald als ‘deugd’, ‘kracht’ of ‘charismatische kracht’. De is een stralen dat anderen kunnen waarnemen, en het fungeert als uiterlijk signaal dat men in Wu Wei is.

Hoe kunnen we Wu Wei worden?

Wu Wei is een echte paradox. Het is moeilijk om je best te doen om niet je best te doen. Je geest doelbewust inzetten om zichzelf het zwijgen op te leggen, is op zichzelf al paradoxaal. Dat betekent dat er geen eenvoudig antwoord is op uw vraag. Alle vroege Chinese denkers dachten dat ze een manier wisten om Wu Wei te worden, maar geen van hen had een oplossing die altijd, in elke situatie, werkt. Wu Wei gaat over volledig aanwezig zijn, en opgaan in wat je ook aan het doen bent, of met wie je ook bent. Met dat idee realiseren we ons sneller wanneer we iets forceren, of wanneer we iets te ver doorvoeren.

Waarom is Wu Wei zo belangrijk in de wereld van nu?

Onze samenleving is erg gericht op je best doen en inzet. Ons wordt geleerd dat om je doelen te bereiken, je beter je best moet doen. Als je tegen een probleem aanloopt, moet je harder werken. Ik zie deze instelling terug bij mijn studenten. Wanneer zij worstelen met een schrijfopdracht, is hun oplossing de hele nacht door te werken en uren achtereen achter een computerscherm te zitten. Dat zou prima zijn als het zou werken. Maar vaak, wanneer je al lang je best doet om iets voor elkaar te krijgen, moet je het eigenlijk even loslaten.

Het is belangrijk dat je je onderbewustzijn zijn gang laat gaan. Een van de taken van je onderbewustzijn is dingen met elkaar te verbinden en je helpen patronen te zien. We gaan vaak aan het onderbewustzijn voorbij, en wanneer we dat doen, nemen we slechte beslissingen. Dikwijls hoef je alleen maar even te stoppen, een goede nachtrust te pakken en zo meer ruimte te geven aan het onderbewustzijn. Als jij ruimte creëert voor het onderbewustzijn om tegen je te praten, dan zal deze zijn bevindingen met je delen. Ik heb dit vaak meegemaakt.

Illustraties van het begrip Wu Wei:

Als je niets verstoort, blijft alles in orde.
“Wei Wu Wei” oftewel handelen zonder te handelen, zonder te forceren. Soepel, moeiteloos mee gaan met de stroom. Wu Wei, zonder actie, zonder inspanning, zonder verzet.

Wu Wei, non ado (Engels), is een kernbegrip in het Taoïsme.
Toch is het Taoïsme geen filosofie van luieren.
Het gaat om leven vanuit een open bewustzijn.
In flow zijn. Deelnemen aan wat er is, de natuur.

Wu Wei kun je niet proberen, want dat is al een streven.
Proberen te ontspannen is al een inspanning.

Zwervend bewegen temidden van de Tao.
Dan gebeurt alles en handel je spontaan.
Je hoeft er niet trots op te zijn.
Zaad rijpt voor het ontkiemt.
Gras groeit, een vogel vliegt.
Alles gebeurt in een natuurlijke volgorde.
Alles krijgt vanzelf de natuurlijke ruimte.
Je vrije wil volgen, de weg van de Tao.
Leven en werken zonder strijd, zonder weerstand.

Op je gemak zijn en toch zorgvuldig te werk gaan.
Onbaatzuchtig handelen, zomaar, verbonden met de Tao.
Wu Wei, spontaan aanwezig zijn, zonder te streven.
Zonder gerichte begeerte, zonder ambitie 
want hiermee sluit je ook mogelijkheden uit.

Bronnen:     www.tekensvanleven.nl     www.theoptimist.nl

Wabi Sabi – Niets is Perfect

Ons leven moet betekenis hebben en als we niet perfect zijn, doen we iets verkeerd, toch?

Yin & Yang – De Tegenpolen

Yin en Yang zijn algemene termen die in het Oosten worden gebruikt om de tegenpolen te omschrijven van éénzelfde natuurlijk fenomeen. Hoewel ze in duidelijke oppositie tegenover elkaar bestaan, zijn ze ook van elkaar afhankelijk

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x